Review Guts & Glory, Poppodium Volt 20-05-2016

20-05-2016 ZEF Magazine, door Niena Bocken

…De opkomst vandaag vind ik wat teleurstellend: in het begin van de avond was er nog de verwachting dat het later wat drukker zou worden, maar ook als CUDA begint is het nog steeds vrij leeg in de zaal. Deze Cowpunk-band timmert al een poosje aan de weg. Zo namen ze een videoclip op, speelden op Mama’s Pride,  Scumbash Rotterdam en deelden het podium met een bekende naam als The Exploited. De band heeft net een nieuwe EP uitgebracht en ook vermeldenswaardig: een nieuwe vocalist! Een markante verschijning die ook niet zou misstaan als benzinepomphouder en louche automonteur in een hillbilly-horrorfilm zoals Texas Chainsaw Massacre.

Past dus perfect bij het concept dat CUDA wil overbrengen: rauwe raggende rock ’n roll, die ruikt naar bier en landbouw. Wat een plus is aan deze band, is de podiumpresentatie. Er wordt aandacht besteed aan de sfeer die de Limburgse Hillbillies willen brengen, wat betekent dat we de nodige ruiten blousen, tuinbroeken, truckerpetjes en baarden zien. Dat helpt toch echt wel in de beleving. De gimmick die de band eerder vaker inzette, namelijk de half ontblote podiumdanseressen, wordt vandaag achterwege gelaten. Ach, zo komt de jury ook niet voor nog moeilijkere beslissingen te staan, laten we maar zeggen. De band stoomt vandaag flink door en we krijgen een dampende set om de oren gesmeten van de heren. Heerlijk energiek, maar het is jammer dat de band in regio’s als Brabant waarschijnlijk beter wordt begrepen dan hier, waar (speed)rock ’n roll toch een veel minder grote populariteit geniet. Het lijken vooral de 30-plussers die interesse tonen. CUDA zou perfect passen op een festival als Speedfest en ik zou ze een plek op Jera ook zeker gunnen. CUDA weet precies wat het wil en is daarin authentiek.

No Comments

Leave a Reply